söndag 5 juni 2011

Ingen karamellfärg här inte!

För att citera en viss reklam... 
"den röda färgen kommer från rödbetor"


Rödbetsbröd

4 dl rårivna rödbetor
50 g jäst (=1 paket)
6 dl fingervarmt vatten
2 tsk flingsalt
2 msk olja
2 tsk sirap
12 dl vetemjöl special
2 dl solrosfrön

Skala och riv rödbetorna (man blir fint röd om händerna om man inte använder plasthandskar)
Smula jästen i en bunke, häll på vattnet och rör tills jästen löst sig
Rör ner salt, olja, sirap och solrosfrön och rödbetor
Blanda i mjölet lite i taget
Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter
Låt jäsa under bakduk ca 30 min
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord
Dela i tre lika stora delar
Rundriv och låt jäsa i jäskorg i ca 30 min
Ställ ugnen på 225° i god tid innan brödet ska gräddas
Grädda mitt i ugnen på baksten eller förvärmd plåt i ca 40 min


När brödet är färdiggräddat är det bara rödbetsbitarna som är röda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar