söndag 29 maj 2011

Gott av rabarber!

Mums!


Rabarbersaft

6 dl vatten
1,5 kg rabarber (sköljd och skuren i cm-stora bitar)
5 st kryddnejlikor
500 g socker/liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat/liter avrunnen saft

Koka upp vattnet, häll i rabarber och kryddnejlika. 
Koka under lock tills rabarbern kokat sönder.
Sila och låt saften rinna av i ca 30 min.
Mät saften. 
Koka upp och rör i sockret. 
Koka upp igen och skumma väl.
Rör ut natriumbensoat i lite av saften. Tillsätt blandningen i saften.
Häll upp på väl rengjorda, varma flaskor.


Rabarberkräm

Här tog jag tillvara rabarberköttet som blev över efter saftkoket. Jag tycker det är så tråkigt att slänga, mycket bättre att använda till något annat gott!

Här har jag använt:
Rabarbern som blev över efter saftkoket
ca 1 l vatten
ca 2 dl socker
3 msk potatismjöl
ca 1/2 dl outspädd rabarbersaft

Blanda rabarber och saft i en kastrull. Koka upp.
Tillsätt socker och koka upp igen.
Blanda ut potatismjölet med saften och häll blandningen i kastrullen.
Låt sjuda några minuter under omrörning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar