Brytbröd
(30 bitar)
2 dl rågkross
2 dl kokande vatten
1 paket jäst
2 dl fingervarmt vatten
1 burk kesella
2 tsk flingsalt
ca 14 dl vetemjöl
Blanda rågkross i kokande vatten och låt koka några minuter. Ställ åt sidan och låt svälla (och svalna)
Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och rågkrossblandningen.
Blanda i kesella och salt.
Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg.
Låt jäsa ca 30 minuter.
Ta upp på mjölat bakbord, knåda och dela degen i två bitar.
Rulla till längder och dela varje längd i 15 bitar.
Forma bitarna till bullar och lägg dem tätt på bakplåtspapper.
Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter tills bullarna jäst ihop.
Ställ ugnen på 250°.
Grädda i nedre delen av ugnen tills brödet fått fin färg och är genomgräddat, ca 30 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar