Sambon fyllde år i slutet av maj, men då var jag inte hemma och sen jag kom hem har jag haft fullt upp med en massa annat så det var först igår jag hann baka tårta. För självklart ska man ha en födelsedagstårta! (även om det är en dryg vecka efter födelsedagen)
(eller är det bara jag som ser till att ha en anledning att baka??)
Det blev en chokladtårta med avokado. En vegansk sådan.
Ja, jag vet att det låter lite konstigt. Kanske att det låter äckligt för somliga? Men jag var tvungen att testa, och det blev riktigt gott! För bästa resultat är det viktigt att avokadon är riktigt mogen och fin.
Vegansk choklad- och avokadotårta
(ugn 175°C)
3 cups mjöl
6 msk kakaopulver
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 cups socker
1/4 cup olja
1/2 cup mjuk avokado, ordentligt mosad
2 cups vatten
2 msk vit vinäger
2 tsk vaniljextrakt
1. Blanda alla torra ingredienser (utom socker). Ställ åt sidan
2. Blanda alla vätskor + avokado. Blanda väl.
3. Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop till en slät smet.
4. Häll smeten i två runda formar (ca 20 cm i diameter)
5. Grädda mitt i ugnen i 30-40 min
6. Låt svalna helt
Avokado frosting
227 g avokado
2 tsk citronjuice
45 g florsocker
1/2 tsk vaniljextrakt
1. Vispa avokado och citron med elvisp tills det är en slät, ljus kräm.
2. Tillsätt vaniljsocker, lite i taget och vispa väl.
3. Vispa ner vaniljextraktet.
Bred ett lager frosting på ena tårtbotten, lägg över den andra och bred resten av frostingen på toppen av tårtan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar