måndag 11 juni 2012

Stenhammarskakor

Lillasyster gifter sig till helgen, och jag har lovat att baka kakor.
Två sorter ska det bli. Här är de första:


Stenhammarskakor

200g smör
3 1/3 dl vetemjöl
2 msk grädde

Fyllning:
2 äggvitor
1 1/2 dl socker
75 g oskållad mandel

Blanda samman smör, vetemjöl och grädde till en smidig deg (jag använder matberedaren till det, väldigt smidigt!) och ställ den kallt.

Vispa vitorna till ett hårt skum. 
Hacka mandeln fint (även här använder jag matberedaren - snabbt och lätt!)
Vänd försiktigt ner mandel och socker i vitorna.

Kavla ut degen till en rektangel (ca 30x40 cm).
Bred på marängen.
Rulla ihop som en rulltårta.
Ställ kallt.

Värm ugnen till 200°
Skär degen i skivor.
Grädda mitt i ugnen till marängen som pöser upp är ljusgul.


onsdag 6 juni 2012

Chokladtårta med avokado

Sambon fyllde år i slutet av maj, men då var jag inte hemma och sen jag kom hem har jag haft fullt upp med en massa annat så det var först igår jag hann baka tårta. För självklart ska man ha en födelsedagstårta! (även om det är en dryg vecka efter födelsedagen)
(eller är det bara jag som ser till att ha en anledning att baka??)


Det blev en chokladtårta med avokado. En vegansk sådan.
Ja, jag vet att det låter lite konstigt. Kanske att det låter äckligt för somliga? Men jag var tvungen att testa, och det blev riktigt gott! För bästa resultat är det viktigt att avokadon är riktigt mogen och fin.

Vegansk choklad- och avokadotårta 
(ugn 175°C)

3 cups mjöl
6 msk kakaopulver
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 cups socker
1/4 cup olja
1/2 cup mjuk avokado, ordentligt mosad
2 cups vatten
2 msk vit vinäger
2 tsk vaniljextrakt

1. Blanda alla torra ingredienser (utom socker). Ställ åt sidan
2. Blanda alla vätskor + avokado. Blanda väl.
3. Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop till en slät smet.
4. Häll smeten i två runda formar (ca 20 cm i diameter)
5. Grädda mitt i ugnen i 30-40 min
6. Låt svalna helt

Avokado frosting

227 g avokado
2 tsk citronjuice
45 g florsocker
1/2 tsk vaniljextrakt

1. Vispa avokado och citron med elvisp tills det är en slät, ljus kräm.
2. Tillsätt vaniljsocker, lite i taget och vispa väl.
3. Vispa ner vaniljextraktet.

Bred ett lager frosting på ena tårtbotten, lägg över den andra och bred resten av frostingen på toppen av tårtan.

tisdag 29 maj 2012

Enorm väska

Jag har tänkt i ett år att jag ska sy den här väskan. Tyget har legat i en låda länge, länge och mönstret har skräpat på datorn ännu lite längre. När jag väl köpt blixtlås, juteband och D-ringar fanns det helt enkelt ingen vettig anledning till att skjuta på det längre.


Den är helt enorm!
Och väldigt kamoflage.
Mer kamoflage än jag hade trott faktiskt, 
för tyget kändes inte alls så innan jag började sy.


Och så har den en ytterficka med blixtlås.

Jag är nöjd!


söndag 15 april 2012

Blommor!


Idag plockade jag fram virknålen och började virka blommor. Två varianter blev det den här gången. Den som vill ha en får ta sig till Kvarnbydagen nästa söndag (22/4). Jepp.

söndag 8 april 2012

tisdag 3 april 2012

hur många prickiga klänningar är för många?


Naturligtvis kan man aldrig ha för många prickiga klänningar!

Den här sydde jag här om dan. Jag har använt samma mönster som till här, alltså Serendipity Studios Monique dress. Den här gången använde jag mig av ett dolt blixtlås i ryggen. För jäkla jobbigt att sy eftersom jag inte har någon pressarfot för dolt blixtlås och min blixtlåsfot syr för långt ifrån. Pilligt blev det och jag är väl inte helt nöjd med resultatet.

Är inte heller riktigt nöjd med passformen. Även den här klänningen blev för stor, trots att jag  gjorde gjorde några förändringar i mönstret för att få den att passa bättre. Som nödlösning sydde jag in den lite i sidorna och i ryggen så den sitter hyfsat nu i alla fall. 

näsduksfodral


På sistone har jag sytt näsduksfodral. Än så länge har jag bara gjort några på prov, men nu tror jag att jag bestämt mig för hur jag vill ha dem så snart ska jag sätta mig och sy en hel hög!