måndag 21 december 2015

Egna jeans!

I flera år har jag tänkt att jag borde sy ett par jeans, men jag har inte riktigt vågat ge mig på det. Byxor över lag kan ju vara sjukt svåra att få till så de både passar och är snygga. Och ett par jeans som SER hemmasydda ut?!? Nej tack!
Men nu har jag faktiskt sytt mig ett par jeans. Som passar. Som inte alls ser hemmasydda ut.
Jag är sjukt nöjd.


Mönstret är Closet case files Ginger jeans.

Trots att jag gick efter plaggets färdiga mått snarare än storleksangivelserna i förhållande till mina mått blev byxorna inledningsvis galet stora i midjan och i benen. Jag har sagt det förut och säger det igen: det är ALLTID såhär med nederdelar! Jag förstår inte varför, men så är det.


Som tur är tråcklade jag ihop större delen av byxorna först, provade dem och kunde ta in dem utan att behöva sprätta en massa stickningar eller så.

Jag har verkligen gått all in med parallella stickningar i kontrasterande tråd, riktigt jeansknapp och nitar. Dels för att jag verkligen ville testa allt när jag ändå höll på, men också för att det verkligen hjälper till att få jeansen att inte se ut som något man slängde ihop i all hast hemma. 


Tyget hittade jag i stuvlådan i tygaffären för en billig peng. Det återstår att se hur väl de håller formen i längden men hittills har de inte töjt sig så särskilt mycket trots att jag haft dem på mig två hela dagar. Både nitar och jeansknapp har jag köpt på eBay, det verkar faktiskt nästan omöjligt att få tag på bra sådana i Sverige. Prym har kit man kan köpa, men när jag gjort lite research verkar det som folk varit väldigt besvikna på kvaliteten så jag ville inte chansa. Nu har jag knappar så det räcker till och blir över och nitar till ett antal byxor till och inte blev det så överdrivet dyrt heller. Ibland är det verkligen värt att beställa från utlandet och vänta på leverans.

Jag är helt galet nöjd med dessa jeans. Självklart är inte allt perfekt, men det handlar främst om saker som bara jag själv skulle lägga märke till (eller sådant som bara syns på insidan), men för att vara de första jeansen jag någonsin sytt måste jag säga att de blev jävligt bra. 

Nästa gång jag syr jeans ska jag försöka hitta ett bättre tyg (ny utmaning!) och så ska jag sy en dekorativ stickning på bakfickorna (tror jag iaf). 
Ja, nog är det vara värt att sy egna jeans när de kan bli såhär bra!

2 kommentarer:

  1. Wow!!! Bra jobbat! Dom sitter ju som en smäck :)

    SvaraRadera
  2. Är du helt säker? Inte så att du råkade plocka fram ett par märkesjeans från garderoben? :) Alltså, jag är mållös. Så grymt snyggt och proffsigt. Du säger att du är nöjd? Jag skulle säga att jag är nöjd! :) Nöjd att DU gjort det så bra, och gett mig sån GRYM inspiration. Byxor har jag faktiskt precis påbörjat men nåt sånt här skulle jag aldrig våga mig på.

    SvaraRadera