måndag 24 november 2014

Hemlock x2

Mina senaste två sömnadsprojekt är tröjor. 
Närmare bestämt hemlock tee från Grainline Studio. I två helt olika versioner!

Den första kallar jag mormorströjan, alternativt pyjamaströjan.
Den är sydd i ett glansigt stretchtyg i rosa med rosa blommor. Om jag bara hade tillräckligt med tyg kvar hade jag tveklöst sytt ett par matchande pyjamasshorts.

Tröjan i sig är väldigt skön, men jag tycker inte att den är särskilt snygg (fel tyg, inte riktigt den passformen jag ville åt och knepig ärmlängd).


Jag sydde den för att testa mönstret och tyckte den var alldeles för lång, så jag kortade den en bra bit innan jag fållade den. I efterhand kom jag på att jag tagit i lite väl, men den är ändå bättre än originallängd.


Ingen favorit men galet skön och jag har den gärna på mig hemma när den inte är för tunn.

Till andra versionen valde jag ett helt annat tyg och gjorde fler ändringar på mönstret.
Det här är min nya favorittröja, helt klart. Sträcker mig nästan alltid efter den numera. Älskar den!


Först och främst, randigt är aldrig fel, och det här tyget är så härligt att jag egentligen vill gå tillbaks till tygaffären och köpa hela rullen (men det vore galet dyrt).


Här har jag lagt tillbaks en del av längden jag tog bort på första versionen, men den är fortfarande kortare än originalet. Jag har också förlängt ärmarna och gjort dem smalare från strax ovanför armbågen. Gillar hellång ärm mycket bättre! Jag bestämde mig också för att sy mudd på ärmsluten. När den var helt nysydd stod mudden ut konstigt och det såg inte riktigt klokt ut, men efter en tvätt hade den krympt en aning och sitter mycket bättre. Men visst, om jag ska vara helt ärlig är mudden lite för tjock för det tunna tyget i tröjan. Men men, jag är himla nöjd ändå!

Jag hade tänkt sy stickningarna med tvillingnål, men lyckades såklart ha av den innan jag ens kommit igång, så istället använde jag min gode vän sicksacksömmen. Faktiskt så är båda tröjorna helt sydda med sicksack. Det ger bra stretch i sömmarna och det är galet mycket lättare att sprätta än den elastiska raksömmen om man nu skulle råka tabba sig någonstans på vägen. Det står inte i instruktionerna, men jag har sytt fast en remsa genomskinlig resår i axelsömmarna så de inte ska töjas ut med tiden. Ett litet trick jag alltid använder mig av numera.

Jag är sugen på att sy en hel hög till av dessa! Den är underbart lättsydd, tycker den sitter perfekt (den randiga versionen) och man kan aldrig ha för många basic tröjor (jag har helt klart för få). Största problemet för mig är att hitta passande tyger att sy den i. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar