Päronpaj
Skal:
150 g smör
2 cups vetemjöl
1 krm salt
drygt 5 msk kallt vatten
Finfördela smör, mjöl och salt i matberedare.
Tillsätt vatten och kör tills degen går ihop.
Dela degen i två lika stora delar.
Kavla ut den ena till en cirkel och lägg i pajformen.
Kavla ut den andra till en cirkel och skär i remsor.
Fyllning:
ca 9 päron (jag använde anjou), urkärnade, skalade och skivade
1/4 cup vetemjöl
1 cup socker
1/2 tsk kanel
ca 1/2 tsk rivet citronskal
lite riven muskotnöt
ca 2 msk citronsaft
2 tsk smör
Blanda päronen med mjöl, socker, kanel, citronskal, muskot och citronsaft.
Häll blandningen i pajformen.
Lägg degremsorna över pajen.
Skär bort om det är för mycket deg som hänger ut över kanterna på formen.
Tryck ihop kanterna lite snyggt.
Täck kanterna med folie.
Grädda i 220° i ca 30 min, ta bort folien och grädda i ytterligare 15-20 minuter
(eller tills skalet blivit gyllenbrunt och päronen är mjuka)
Pajen serverades med vaniljsås, men en riktigt god vaniljglass är ju minst lika gott att ha till!
Pajen serverades med vaniljsås, men en riktigt god vaniljglass är ju minst lika gott att ha till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar